Школа "Бранко Миљковић" у општини Палилула и ове школске године радиће у три смене  
 

РОДИТЕЉИ УЧЕНИКА И ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ТРАЖЕ ДА РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ УЧИОНИЦА ПОЧНУ
02.09.2013

Поводом почетка нове школске године, председник Градске општине Палилула Бобан Џунић са сарадницима разговарао је са родитељима и члановима Савета основне школе "Бранко Миљковић" у Нишу о решавању актуелног проблема реконструкције школске зграде, учионица и организовању наставе у овој образовној установи.

Проблем је добио шире размере пре годину дана, након почетка школске 2012/2013 године, када је грађевинска инспекција наложила ОШ "Бранко Миљковић" да затвори и стави ван употребе девет учионица склоних паду, јер боравак у њима представља потенцијалну опасност за ђаке. Грађевинска инспекција је прегледом учионица закључила да оне, због старости, могу сваког тренутка да се сруше и да не би било пожељно да се настава одржава у њима. Такође је наложено и да се учионице или реновирају или да се дограде нове јер старе не могу више да се користе. Ради се о девет учионица које су монтажне, подигнуте су у старом делу школе још 1965.године. Општина Палилула је у сарадњи са менаџментом школе, по речима председника Џунића, активно учествовала у стварању услова са се овај проблем хитно реши. Према првим предрачунима за доградњу школе било је потребно 110 милиона динара. Министарство за регионални развој и локалну самоуправу за ову намену издвојило 25 милиона динара, док ће из градске касе бити издвојено око 30 милиона динара.

Због измена у плановима за доградњу нових уместо старих учионица морали смо да мењамо пројекат, али је и то завршено, а сада чекамо расписивање тендера и избор извођача радова – објашњава директор школе Мирослав Станић.

Како радови још нису почели, а нова школска година је отпочела, реаговање родитеља је сасвим оправдано- каже Бобан Џунић. Они су свесни да за новонасталу ситуацију није крива ни школа ни општина-град, али и поред тога не желе да се понови ситуације од прошле године, па су и у сусрету самном захтевали да се убрза почетак изградње нових учионица.

Око хиљаду ученика школе "Бранко Миљковић" наставиће и ове године са радом у три смене и часовима скраћеним на по 30 минута Како би се надокнадило градиво–каже директор школе, све суботе ће за наставнике и ђаке бити радне. Како је законом предвиђена петодневна радна недеља ученици који из оправданих разлога не буду похађали наставу суботом биће евидентирани али им се ти часови неће рачунати као изостанци из школе. Просто смо приморани-истиче директор школе, на овакав начин рада. Очекујемо да сваког тренутка почну радови на изградњи девет учионица. Завршетком ове инвестиције, која је по налоги инспекције истргнута из пројекта реконструкције као приоритет, школа ће се вратити редовном режиму рада.

(Д.Видојковиц, ЕКОполис мрежа)